AKDENİZ BÖLGESİ
Sanayi Merkezleri
|
Sanayi Kolları
|
Adana, K.Maraş
|
Pamuk ipliği ve dokuma
|
Seydişehir
|
Alüminyum işletmeleri
|
Isparta
|
Halı dokumacılığı
|
Burdur, İsparta
|
Şeker işletmeleri
|
Taşucu, Dalaman
|
Kağıt işletmeleri
|
iskenderun
|
Demir-Çelik işletmeleri
|
Isparta
|
Orman ürünleri
|
Mersin
|
Petrol rafinerisi
|
Adana, Mersin
|
Çimento
|
Adana
|
Bitkisel yağ işletmeleri
|
Sanayi kuruluşları özellikle bölgenin doğusunda,
Adana bölümünde yoğunlaşmıştır. Bu bölümün bölgeye toplam üretimindeki payı,
tarımda olduğu gibi sanayi sektöründe de çok yüksektir. Pamuklu ve sentetik
dokuma, petrokimya, çimento, bitkisel yağ, tütün işleme başta konserve olmak
üzere gıda, sabun, deterjan, içki, tarım araç ve gereçleriyle, madeni eşya ve
metal doğrama başlıca sanayi kollarıdır.
Tarım
Bölgede tarım alanları sınırlı olmasına rağmen kıyı şeridinde en önemli ekonomik etkinlik tarımdır. En önemli tarım alanları başta Çukurova olmak üzere Amik ve Antalya ovalarıdır. İklim özellikleri tarımsal yaşamı şekillendirir. Tarım alanlarından yıl içinde birden çok ürün alma bakımından en elverişli koşullara sahip olan bölgemizdir. Bölgede yetiştirilen başlıca tarım ürünleri şunlardır:
Buğday: Bölgenin hemen her tarafında yetiştirilir.
Çukurova'da pamuk ekilmeyen alanlarda da ekilir.
Pirinç: Hatay'da Amik Ovası'nda, K. Maraş
çevresinde ve Silifke civarında yetiştirilir.
Pamuk: Başta Çukurova olmak üzere diğer kıyı
ovalarında yetiştirilir. Türkiye pamuk üretiminin yaklaşık % 33'ü bölgeden
karşılanır. Tütün: Göller Yöresi'nde ve Hatay çevresinde yetiştirilir.
Gül: Özellikle Isparta ve Burdur çevresinde tarımı yapılır.
Gül: Özellikle Isparta ve Burdur çevresinde tarımı yapılır.
Turunçgiller: Kıyı boyunca Finike, Antalya,
Alanya, Anamur, Silifke, Mersin, ve Dörtyol'da yetiştirilir. Türkiye turunçgil
üretiminin yaklaşık % 89'u bölgeden karşılanır.
Muz: Alanya ve Anamur çevresinde yetiştirilir.
Türkiye'de yetiştirilen muzun tamamı bölgeden karşılanır.
Haşhaş ve ve şekerpancarı: Özellikle Göller
Yöresi'nin ürünleridir.
Zeytin ve üzüm: Kıyı şeridinde hemen her yerde
yetiştirilir. Ancak bölge halkı daha kârlı olan pamuk üretimine önem verdiği
için zeytincilik ve bağcılık fazla gelişememiştir.
Bölge soya fasulyesi, yer
fıstığı ve mısır üretiminde de Türkiye'de ilk sıradadır.Seracılığın en yaygın olduğu bölge Akdeniz Bölgesi'dir. Bölgede kış sıcaklığının sıfır derecenin altına düşmemesi turfanda sebze ve meyveciliğin gelişmesine yol açmıştır. Mersin - Antalya kıyı şeridi turfanda sebzeciliğin en yaygın olduğu yerdir.
Hayvancılık
Akdeniz Bölgesi'nde hayvancılık fazla gelişmemiştir. Sığır, koyun ve keçi Toroslar'da yaylacılık sistemiyle yetiştirilir. Hayvanlardan en yaygın olanı kılkeçisidir. Çünkü bu hayvan Toroslar'ın sarp yamaçlarında yaşamını kolayca sürdürür.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder